Friterade zucchini- och pumpablommor
Ingredienser
4 portioner
12
zucchini- eller pumpablommor
Olja till fritering
Flingsalt
Frityrsmet
3 dl
vetemjöl
½ tsk
salt
2 ¼ dl
vatten
Gör så här
- Skölj snabbt blommorna på utsidan och plocka bort eventuellt skräp från insidan. Låt torka på kökshandduk.
- Blanda vetemjöl och salt i en skål. Vispa ner vatten lite i taget till en jämn smet.
- Värm olja i en kastrull eller gryta till cirka 170 grader.
- Doppa försiktigt en blomma i taget i frityrsmeten och lägg därefter försiktigt ner den i oljan. Fritera några blommor i taget tills de har en gyllenbrun färg och knaprig yta.
- Låt rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt och servera direkt.
Kontrollera när oljan är redo!
Du kan kontrollera att oljan är tillräckligt het genom att sätta ner en bit rå potatis eller en bit bröd. När biten flyter upp till ytan och det börjar bubbla runt biten är oljan redo för fritering. Sänk värmen lite på spisen när oljan nått lämplig temperatur och försök hålla jämn värme. Oljan är för varm om det som friteras snabbt får färg utan att det blir helt klart i mitten. Om oljan är för kall blir det som friteras blekt och suger upp mycket fett. Ha alltid uppsikt över fritering och ett lock till hands att kväva oljan med om den skulle fatta eld.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.