Fylld tårta i säsong
Ingredienser
15–18 tårtbitar
Tårtbotten
6
ägg
ca 2 ½ dl
strösocker
ca 1 ½ dl
vetemjöl
ca 1 ½ dl
potatismjöl
1 ½ tsk
bakpulver
1 tsk
kardemumma (kan uteslutas)
Fyllning: rabarbersylt
2 liter
rabarber, skuren i skivor
3 dl
socker
en skvätt
vatten
Grädde-kvargfyllning
3 dl
grädde
250 g
vaniljkvarg
250 g
kvarg
Tjinuskisås till dekoration
1 ½ dl
grädde
1 ½ dl
socker
1 tsk
vaniljsocker
Dekoration
2 dl
grädde
250 gram
kvarg
2 msk
florsocker
Så gör du:
- Ta fram en rund kakform som rymmer 2 liter. Smöra och bröa formen.
- 6 ägg kläcks i ett dricksglas.
- Mät upp lika mycket strösocker i ett likadant glas.
- Mät sedan upp vetemjöl och eventuellt lika mycket potatismjöl i ett tredje glas, blanda i 1 tsk bakpulver.
- Vispa de rumsvarma äggen med sockret till ett trögflytande skum.
- Tillsätt mjölblandningen genom en sil i smeten och rör försiktigt ner med en trägaffel.
- Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter. Stjälp upp tårtbottnen och låt svalna. Skär i 3–4 bottnar med brödkniv.
Rabarbersylt:
- Sätt alla ingredienser i en kastrull och koka mjukt.
Vanilj-kvargfyllning:
- Vispa grädden till hårt skum. Blanda ner kvargen och blanda.
Tjinuskisås:
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Sjud blandningen tills den tjocknar något. Tillsätt vaniljsocker.
Dekoration:
- Vispa grädden till hårt skum och blanda ner kvarg och socker.
- Dekorera tårtan till exempel med ätbara blommor och blad samt skivad rabarber.