Pitabröd med köttbullar, inlagd aubergine & tzatziki
Ingredienser
8–10 portioner
Pitabröd, cirka 8–10 bröd
3 dl
vatten
25 g
jäst
1 msk
socker (kan uteslutas)
1 ½ tsk
salt
Cirka 8 dl
vetemjöl
Tzatziki
2 dl
naturell yoghurt, med fettprocent 10
¼–½
gurka
1–2
vitlöksklyftor
Salt, peppar, mynta
Örtiga köttbullar
400 g
köttfärs
1
finhackad färsk lök
1
vitlöksklyfta
¾ tsk
salt
1 tsk
kanel
1 dl
finklippta örter (persilja, koriander, basilika)
1
ägg
Inlagd aubergine
1
aubergine/äggplanta
1 tsk
salt
Olivolja
Rosmarinkvist
3
vitlöksklyftor
Pitabröd
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Häll över till en stor skål och rör ner jäst, socker och salt. Rör om så att jästen löser upp sig.
- Blanda i vetemjölet lite i gången och knåda till en mjuk deg som inte är klibbig. Låt degen jäsa i en degbunke eller under en bakduk i cirka en halvtimme.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i 8–10 delar. Forma eller kavla till små runda, platta kakor. Låt pitabröden jäsa i 15 minuter på ett bakplåtspapper.
- Ställ in en plåt i ugnen för att den ska bli het.
- Ta ut den heta plåten ur ugnen och dra över bakplåtspappret med pitabröden på plåten. Grädda pitabröden i 15 minuter.
Tzatziki
- Riv gurkan på den grövsta sidan av rivjärnet och låt rinna av i ett durkslag.
- Blanda gurka och yoghurt. Smaksätt med pressad vitlök, salt, peppar och mynta.
Örtiga köttbullar
- Röra samman ingredienser till färsen och arbeta den en stund.
- Forma till köttbullar och stek dem i panna. Tips! Passa på att göra en större sats då du ändå är igång.
Inlagd aubergine
- Tvätta och skiva auberginen. Strö salt över skivorna och låt dem svettas.
- Stek aubergineskivorna i panna på spisen eller på långpanna i het ugn, 250 grader i cirka 15 minuter per sida.
- Låt svalna och placera sedan i ren glasburk, varva med vitlök och stoppa ner 1–2 rosmarinkvistar.
- Häll på god olja och täck väl. Låt stå svalt och mörkt.
Fyllda pitabröd
- Fyll pitabröden med inlagd aubergine, köttbullar, tzatziki och sallatsblad.