Glutenfri bulladeg med saffransfyllning
Över 60 min
Ingredienser
8–10 bullar
Ingredienser
15 g
psyllium
180 g
ljummet vatten eller mjölk
135 g
glutenfritt mjöl (55 g potatismjöl, 40 g rismjöl, 40 g majsmjöl eller glutenfri bakmix ljus)
30 g
havremjöl
50 g
florsocker
8 g
torrjäst (ca 2 1/2 tsk)
6 g
bakpulver (ca 1 1/2 tsk)
5 g
xanktangummi (ca 2 tsk)
Nypa salt
90 g
mjölk
1
ägg
50 g
mjukt smör
Fyllning
100 g
mjukt smör
1 dl
florsocker
1 tsk
vaniljsocker
2–3 nypor
saffran
Frosting
30 g
smör
1 dl
florsocker
75 g
färskost
2 msk
citronsaft
Så gör du:
- Värm upp vätskan till fingervarmt. Häll vätskan i en större beredningsskål och strö ner psyllium och blanda om. Låt dra cirka 5 minuter.
- Under tiden mät upp och blanda samman de torra ingredienserna i en skål.
- Blanda ner hälften av de torra ingredienserna och mjölk i beredningsskålen och fortsätt sedan att tillsätta lite i taget av mjölet.
- När degen börjar tjockna tillsätt ägget och det mjuka smöret. Nyp ner smöret i degen. Ifall degen känns lös trots att alla ingredienser är blandade låt degen vila 5 minuter. Ifall degen inte dragit ihop sig tillsätt lite mjöl.
- Blanda ihop fyllningen.
- Lägg ut lite mjöl på bordet och kavla ut degen till en rektangulär form. Bred över fyllningen och rulla ihop till en rulle.
- Skär bitar och placera dem i en form. Låt bullarna jäsa 1 h under bakduk.
- Blanda samman frostingen.
- Grädda bullarna i 220 grader 10–15 minuter tills bullarna fått en fin gyllene färg. Tillagningstiden beror på bullarnas storlek
- Bred frostingen över bullarna.
Här kan du se en video när Fanny Nykvist gör bullarna.