Glutenfri jullimpa
Ingredienser
1 limpa
Deg
5 dl
filmjölk
25 g
färsk jäst
2 msk
psyllium
2 tsk
kryddor (fänkål, anis, pomerans)
1 dl
sirap
2 dl
havregryn (du kan välja att ha havregrynen som hela eller mixa dem men mät upp mängden i gryn.)
1
ägg
3 dl
mjöl (1dl teffmjöl, 1 dl durra och 1 dl rismjöl)
1 ½
tsk salt
Pensling:
Sirap & vatten
Gör så här:
- Mät upp teff, durra, rismjöl och salt i en skål och ställ åt sidan.
- Värm filmjölken till fingervarm temperatur, cirka 36 grader. Filmjölken kan separera sig vid uppvärmning, men det är helt normalt.
- Häll den värmda filmjölken i en stor beredningsskål. Smula ner jästen och tillsätt psyllium och kryddor. Rör noggrant för att säkerställa att psylliumet inte klumpar sig och att jästen löser upp sig helt
- Rör ner sirapen och havregrynen och blanda ordentligt.
- Tillsätt mjölet lite i taget från skålen. När allt mjöl är tillsatt ska degen vara lösare än en vanlig deg. Den ska hålla ihop men ändå vara mjuk och något kladdig.
- Ta ett bakplåtspapper, skrynkla ihop det och placera det i en gryta eller brödform. Lägg degen i formen
- Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
- Värm ugnen till 225 grader. Grädda brödet i 30–40 minuter, tills brödet är klart.
- Pensla det nygräddade brödet med sirapsvatten. Grädda ytterligare 5 minuter.
- Låt brödet svalna helt innan du skär upp det.