Glutenfria munkar
Ingredienser
2 1/2 dl
mjölk
25 g
jäst
2 tsk
psyllium
1 1/2 dl
farinsocker
2 tsk
vaniljsocker
2 tsk
malen kardemumma
Cirka 6 dl
glutenfritt ljust mjöl
100 g
rumsvarmt smör
1
ägg
1 l
rypsolja till fritering
Strösocker
till garnering
Så gör du
- Smula jästen i en bunke med psyllium. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen. Rör om väl och låt svälla i 10 minuter.
- Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och kardemumma i smeten. Blanda först ner halva mängden av mjölet under omrörning. Tillsätt det rumsvarma smöret och ägget samt resten av mjölet. Knåda degen väl för hand. Det bästa resultatet får du om du använder en hushållsassistent.
- Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter. För att aktivera jäsandet kan du ställa bunken i varmvattenbad.
- Häll degen på mjölat bakbord och baka ut den till en längd och dela till cirka 15–20 bitar. Forma alla bitar till runda bullar och låt jäsa i 20 minuter.
- Värm upp oljan i en tjockbottnad gryta tills den är 170–180 grader varm.
- Ta några bullar åt gången och stick in fingret i mitten av bullen för att göra hålet i munken. Lägg ner munkarna försiktigt i den varma oljan och fritera 1 minut per sida. Sväng på munkarna med hjälp av en hålslev.
- Ta upp munkarna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Rulla i strösocker och servera med mjöd.