Glutenfritt knäckebröd
Ingredienser
1 liten flaska
glutenfritt öl (kukko pils)
25 g
jäst
½ dl
smält margarin
½ tsk
salt
1 tsk
kummin, stött
1 ½ dl
fibrex flingor (sockerbetsfibrer)
1 ½ dl
havrekli
4 dl
glutenfri ljus mjölmix
3 dl
glutenfri grov mjölmix (Semper lantbrödsmix)
Flingsalt
Så gör du
- Värm ölet till 37 grader och lös jästen i vätskan. Tillsätt det smälta margarinet, salt och stött kummin.
- Blanda fibrex, havrekli och båda mjöl sorterna i en skål. Häll mjöl lite i taget i degspadet och arbeta samman till en smidig och fast deg. Spara 0,5 dl av mjölet till utbakningen av knäckebrödet.
- Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Mjöla bakbordet med resterande mjöl och arbeta samman degen och dela den i 8 bitar som formas till bullar.
- Kavla ut bullarna till tunna kakor mellan två bakplåtspapper. Nagga kakorna med en gaffel och strö på lite flingsalt. Om du har en kruskavel kan den användas vid utbakningen. Knäckebröden blir krispigare om du kavlar dem tunna.
- Grädda kakorna på mittersta falsen i 250 grader cirka 6–8 minuter. Passa gräddningen väl så att kakorna inte blir för mörka.
- Låt svalna på galler utan bakduk.