Gnocchi
Ingredienser
800 g
potatis av mjölig sort, exempelvis Rosamunda
1 tsk
salt
3 dl
vetemjöl
1
ägg
1 knippe
persilja
1
vitlöksklyfta
1 l
kantareller
Så gör du
- Koka potatisen mjuk med skal. Skala och pressa i potatispress.
- Lägg den pressade varma potatisen i en bunke och tillsätt ägget och hälften av mjölet.
- Blanda och tillsätt mer mjöl tills degen precis går ihop (försök använda så lite mjöl som möjligt).
- Strö lite mjöl på en bänkskiva och arbeta ut degen till en lång (cirka 7 cm i diameter) cylinder. Skär ut 3 cm breda skivor och rulla varje skiva till en lång cirka 2 cm tjock cigarr. Placera ett par cigarrer bredvid varandra och skär ut 1–2 cm breda gnocchis.
- I det här skedet kan du göra ett mönster genom att trycka/rulla varje gnocchi med en gaffel. Nu är gnocchin färdig för att kokas (alternativ frysas in). Det går bra att låta gnocchin vila en timme eller två innan tillagning. Placera dem i så fall separerade på en mjölad bricka och skaka brickan var tionde minut och strö över lite mer mjöl.
- Koka gnocchin i cirka 5 minuter i saltat vatten med en klick smör. Servera med smörfrästa kantareller smaksatta med persilja och vitlök.