Grahamsrutor på långpanna
Ingredienser
30 bitar
50 g
jäst
5 dl
ljummet vatten, 37 grader
¼ dl
matolja
1 ½ tsk
salt
2 msk
honung
2 ½ dl
kvarg
2 dl
grahamsmjöl
12–13 dl
vetemjöl
Så gör du
- Smula jästen i en degskål och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt matolja, salt, honung, kvarg och mjölet litet i sänder. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk cirka 30 minuter på varmt ställe.
- Värm ugnen till 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt cirka 20 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.