Grahamssemlor
Ingredienser
20 semlor
5 dl
vatten
50 g
jäst
1 msk
salt
1 msk
honung
1 msk
olja
1 dl
kli
6 dl
grahamsmjöl
5 dl
vetemjöl
Så gör du
- Häll upp 5 dl kallt vatten i en kastrull och värm upp till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i vattnet. Blanda i olja, salt och honung. Häll i havrekli och rör om.
- Fortsätt att blanda i grahamsmjöl och vetemjöl lite i sänder tills du får en smidig deg och den lossnat från kanterna. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
- Knåda degen på mjölat bakbord och gör semlor. Låt jäsa övertäckta på plåtar beklädda med bakplåtspapper i cirka 30 minuter.
- Pensla med vatten eller mjölk och sikta över lite grahamsmjöl. Grädda i 8–10 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler under bakduk.