Granbröd
Ingredienser
En plåt, cirka 16 semlor
2½ dl
vatten
½
pkt jäst (25 g)
2 msk
rypsolja
½ msk
honung/sirap
½ tsk
salt
2½ dl
havreflingor
4-5 dl
jästbrödsmjöl
Smaksättning
2 dl
persilja, finklippt
2 dl
riven ost
- Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt olja, honung, salt och havreflingor.
- Rör ner mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
- Baka ut till 16 runda semlor och undvik att använda mycket mjöl för då fastnar smaksättningen inte lika bra. Strö ut ost och persilja på bakbordet och rulla semlorna i smaksättningen. Om smaksättningen inte fastnar kan semlorna penslas med vatten innan de rullas i smaksättningen.
- Baka ut till 16 runda semlor och undvik att använda mycket mjöl för då fastnar smaksättningen inte lika bra. Strö ut ost och persilja på bakbordet och rulla semlorna i smaksättningen. Om smaksättningen inte fastnar kan semlorna penslas med vatten innan de rullas i smaksättningen.
- Rada ut semlorna till en gran från toppen och nedåt med lite mellanrum, så att det finns utrymme att jäsa. Låt jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.
- Grädda i 225 grader cirka 12 minuter.
Baka ut semlorna till en gran för att höja julstämningen. I receptet rullas semlorna i persilja och riven ost. Brytbröd ska ätas tillsammans, det är det perfekta brödet att dela.