Gratinerad tunga med svampstuvning, kokt potatis och klappgurka
Ingredienser
6 portioner
Så gör du
1
kokt tunga
1
sats kantarellstuvning
2 dl
riven parmesanost
Svampstuvning
1 l
svamp, exempelvis kantareller, karljohan eller trattkantareller
1
gul lök
2 msk
smör
1 tsk
sojasås
1 msk
vetemjöl
2 dl
vispgrädde
½ dl
vatten
Salt, peppar
Klappgurka
1
gurka
½ dl
ättika
½ dl
socker
1 dl
vatten
1 knippe
dill
1 tsk
salt
Vitpeppar (kan uteslutas)
- Skär upp tunna skivor av den kokta tungan och lägg i en ugnsform.
- Häll över kantarellstuvning och riv över parmesanost.
- Värm ugnen till 220 grader. Gratinera i cirka 15 minuter. Servera med kokt potatis och klappgurka.
Svampstuvning
- Rensa svampen och skär stora exemplar i mindre bitar. Skala och hacka löken.
- Låt svampen fräsa i stekpanna tills den egna vätskan kokat in. Tillsätt smöret och den hackade löken och låt puttra ytterligare några minuter under omrörning tills löken är mjuk.
- Blanda i mjöl och rör om. Tillsätt grädde, vatten och soja och låt allt sjuda ihop, om såsen känns för tjock kan du tillsätta lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Klappgurka
- Skiva gurkan tunt. Hacka dillen.
- Lägg gurkan i en glasburk med lock. Tillsätt övriga ingredienser.
- Lägg på locket och skaka kraftigt, så att sockret och saltet smälter.