Gravad mört
Ingredienser
12 portioner
1 kg
ofjällad mörtfilé
4 msk
grovt havssalt
1 msk
fint socker
Så gör du
- Filéa mörtarna och avlägsna sidobenen, men inte skinnet. Gravade filéer med skinnet på är lättare att skära än filéer utan skinn.
- Blanda kryddorna och gnid in mörtfiléerna med kryddblandningen. Några droppar konjak tillsatta på filén ger en pikant smaksättning åt den gravade mörten. Låt filéerna saltas i kylskåpet i några timmar. Avlägsna därefter olöst salt och vänd filéerna med den köttiga sidan uppåt ytterligare några timmar.
- Skär tunna skivor av filéerna och lägg dem på färskt rågbröd.
- Dekorera med en citronskiva och en dillkvist.
![Gravad mört](/uploads/Recept/_1200x1800_crop_center-center_82_line/mort.jpg 1200w, /uploads/Recept/_992x1488_crop_center-center_82_line/mort.jpg 992w, /uploads/Recept/_1984x2976_crop_center-center_61_line/mort.jpg 1984w, /uploads/Recept/_768x1152_crop_center-center_60_line/mort.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x2304_crop_center-center_45_line/mort.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x864_crop_center-center_60_line/mort.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x1728_crop_center-center_45_line/mort.jpg 1152w)