Grillad aubergine med feta och rödbetsquinoa
Ingredienser
4 portioner
Ingredienser
2
auberginer
1/2 dl
olja
2
vitlöksklyftor
2 kvistar
basilika
2 kvistar
mynta
1 tsk
salt
Picklade vinbär
1 dl
socker
1/2 dl
ättika
2 dl
vatten
200 g
vinbär
Fetaoströra
150 g
fetaost
300 g
grekisk yoghurt
salt
peppar
Rödbetsquinoa
3 dl
inhemsk quinoa
3 msk
olja
1-2
rödbetor
salt
peppar
Topping
1 dl
hackade nötter och frön
mynta
Picklade vinbär
- Blanda socker, ättika och vatten i en glasburk. Rör om tills sockret löst sig. Häll i vinbären och låt dra medan resaterande tillbehör tillreds.
Fetaoströra
- Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt yoghurt och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Redbetsquinoa
- Lägg quinoa i en sil och skölj med vatten. För över quinoan i en skål och täck med vatten och 2 msk olja. Låt stå 5-10 minuter och riv rödbetan.
- Häll av vattnet och rosta quinoan i en stekpanna på medeltemperatur ca 10 minuter. Rör om under hela rostningen.
- Tillsätt 1 msk olja i en anna stekpanna och häll över den rivna rödbetan. Stek rödbetan ca 5 minuter varefter den blandas med quinoan.
- Krydda rödbetsquinoan med salt och peppar och tillsätt några matskedar vatten om quinoan fortfarande känns hård.
Grillad aubergine
- Halvera auberginen på längden och skär ett rutmönster i snittytan. Mixa olja, vitlök, örter och salt med stavmixer. Pensla auberginen med örtoljan och grilla först snittytan tills den får färg. Vänd sedan auberginen och grilla 10-15 minuter på indirekt värme. Pensla med mer örtolja under grillningen.
- Servera auberginen med rödbetsquinoa och fetaoströra. Toppa med picklade vinbör, hackade nötter och mynta.