Grillad aubergine med feta och rödbetsquinoa
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Ingredienser
2
auberginer
1/2 dl
olja
2
vitlöksklyftor
2 kvistar
basilika
2 kvistar
mynta
1 tsk
salt
Picklade vinbär
1 dl
socker
1/2 dl
ättika
2 dl
vatten
200 g
vinbär
Fetaoströra
150 g
fetaost
300 g
grekisk yoghurt
salt
peppar
Rödbetsquinoa
3 dl
inhemsk quinoa
3 msk
olja
1–2
rödbetor
salt
peppar
Topping
1 dl
hackade nötter och frön
mynta
Picklade vinbär
- Blanda socker, ättika och vatten i en glasburk. Rör om tills sockret löst sig. Häll i vinbären och låt dra medan resterande tillbehör tillreds.
Fetaoströra
- Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Tillsätt yoghurt och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Redbetsquinoa
- Lägg quinoa i en sil och skölj med vatten. För över quinoan i en skål och täck med vatten och 2 msk olja. Låt stå 5–10 minuter och riv rödbetan.
- Häll av vattnet och rosta quinoan i en stekpanna på medeltemperatur cirka 10 minuter. Rör om under hela rostningen.
- Tillsätt 1 msk olja i en anna stekpanna och häll över den rivna rödbetan. Stek rödbetan cirka 5 minuter varefter den blandas med quinoan.
- Krydda rödbetsquinoan med salt och peppar och tillsätt några matskedar vatten om quinoan fortfarande känns hård.
Grillad aubergine
- Halvera auberginen på längden och skär ett rutmönster i snittytan. Mixa olja, vitlök, örter och salt med stavmixer. Pensla auberginen med örtoljan och grilla först snittytan tills den får färg. Vänd sedan auberginen och grilla 10–15 minuter på indirekt värme. Pensla med mer örtolja under grillningen.
- Servera auberginen med rödbetsquinoa och fetaoströra. Toppa med picklade vinbör, hackade nötter och mynta.