Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör
Ingredienser
4 portioner
1
nykålshuvud
Bönröra
1 hel
vitlök
1 förpackning á 380 g
kokta stora vita bönor
2 msk
rybsolja
1 msk
citronsaft
½ tsk
salt
svartpeppar
½
grönsaksbuljongtärning
½ dl
vatten
Brynt dillsmör med hasselnötter
75 g
smör
1 knippe
dill
1 dl
hasselnötter
Så gör du
- Värm grillen. Skär av toppen av en hel vitlök och slå in den i ett foliepaket med en tesked olja, lite salt och peppar. Grilla vitlöken mjuk på grillen medan du väntar på den perfekta värmen för nykålen.
- Förbered bönröran: Låt bönorna rinna av, skölj och mixa bönor tillsammans med olja, citronsaft, salt och peppar. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningen i vattnet. Tillsätt vätskan i bönröran och mixa tills den har en len och mjuk konsistens. Späd ut med mer vatten vid behov.
- Skär nykålen i 4-8 klyftor beroende på hur stor kålhuvudet är (spara roten så att klyftorna håller ihop). Ringla över olja, salt och peppar och grilla kålen snabbt på direkt värme för att ge en fin yta. Vänd kålen försiktigt så att inte kålbladen faller av. Lägg sedan över på indirekt värme och grilla tills kålen blivit mjuk.
- Brynt dillsmör: Smält smöret i en kastrull. Rör med en visp på medelhög värme så att inte smöret bränner fast. När smöret blir gyllenbrunt och börjar dofta nötigt tar du bort smöret från spisen. Finhacka dillen och grovhacka hasselnötterna. Rör ner dill och nötter i smöret.
- Bred ut bönröran på ett stort serveringsfat eller portionera på tallrikar. Lägg på den grillade kålen. Ringla över det brynta dillsmöret.