Grillad tempeh med jordnötssås
Max 45 min
Ingredienser
4 portioner
1 paket (á 200–250 g)
tempeh (finns i de flesta välsorterade matbutiker)
Jordnötssås
1 msk
rybsolja
ca 1 cm
finriven ingefära
1/2 dl
kokosmjölk
2 msk
jordnötssmör
1 msk
honung
1 tsk
sojasås
1 tsk
röd currypasta (om du vill ha lite hetta i såsen)
Till servering
mathavre
grillad vitkål eller pak choi
lime
koriander
Grillspett till grillning
Så gör du
- Koka mathavre enligt instruktionerna på förpackningen.
- Jordnötssås: Värm upp olja i en kastrull och tillsätt finriven ingefära. Blanda i övriga ingredienser och låt småkoka en minut. Tillsätt vatten om såsen känns för tjock. Smaka av med salt vid behov.
- Skär tempeh i centimeterstora kuber. Trä kuberna på grillspetten och pensla på olja. Grilla spetten i cirka 2 minuter på varje sida och pensla jordnötssåsen på tempehn under grillningen. Pensla på ytterligare en gång efter grillningen, men spara åtminstone hälften av såsen till servering.
- Grilla även vitkålsklyftor eller halvor av pak choi som penslats med olja. Strö flingsalt över grönsakerna efter grillningen.
- Servera tempeh som spett, eller frigör bitarna från spetten, på en bädd av mathavre. Toppa med vitkål, koriander och eventuellt en limeklyfta.