Grillade morötter med blastpesto
Max 45 min
Ingredienser
Grillade morötter
1 knippe
späda morötter
Glaze
2 msk
olja
2 msk
honung
1 msk
osötad bärsaft eller citron
2 tsk
vinäger
1 tsk
salt
Cirka 1/2
chili eller ½ tsk chiliflakes
Blastpesto
8 dl
morotsblast, löst packad
1 dl
nötter
1 dl
rybsolja
1
vitlöksklyfta
3/4 dl
riven smakrik ost, exempelvis Kejsarinna eller Västerbottensost
1/3 tsk
salt
Svartpeppar
Grillade morötter – gör så här:
- Skölj morötterna och skär av blasten.
- Kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser till glazen.
- Grilla morötterna, gärna på indirekt värme, pensla med glaze med jämna mellanrum.
Bladpesto – gör så här:
- Dra loss blasten från mittstjälken och hacka grovt.
- Skala vitlök och hacka grovt. Riv osten.
- Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer.
- Späd med olja eller vatten om peston känns för tjock. Smaka av!
Det går bra att använda hela moroten i matlagning, från rot till blast. Servera exempelvis som tillbehör eller som huvudrätt med kokta speltgryn.
Peston kan varieras med spenat, örter, grönkål eller förvällda nässlor. Peston håller cirka fem dagar i kylskåp. Peston kan även frysas in i lämpliga portioner.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård – mat från egen odling året om.