Grisfilé med äpple, rosmarin & rostade rotfrukter
Ingredienser
500–600 g
gris inrefilé (kassler och yttrefilé passar också)
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
Olja för stekning
1 msk
färsk rosmarin
1 dl
vatten
½ msk
buljongpulver eller ½ grönsaksbuljongtärning (kan uteslutas)
150 g
crème fraîche
1–2 msk
grov senap
Honung
3
höstäpplen i klyftor
Salt, peppar
Rostade rotfrukter
Cirka 1 l
rotfrukter (exempelvis morot, palsternacka, potatis)
1 msk
honung
2 msk
olivolja
2 msk
färsk timjan eller rosmarin
Salt, peppar
Så gör du
- Finhacka lök och vitlök.
- Bryn köttet i olja i en stekpanna tills det fått fin stekyta. Sätt åt sidan.
- Tillsätt lök, vitlök och rosmarin i stekpannan och bryn tills löken är mjuk men inte tagit färg.
- Tillsätt senap och häll i vatten och buljongpulver. Lägg i köttbitarna och tillsätt crème fraîche och äppelklyftor.
- Smaksätt med honung, salt och peppar och låt små sjuda i 3–4 minuter eller tills köttet är genomstekt och äppelklyftorna mjuka. Servera med rostade rotfrukter.
Rostade rotfrukter
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skala och tärna rotfrukterna och ringla över olivolja, honung och smaksätt med salt, svartpeppar och timjan eller rosmarin.
- Rosta rotfrukterna i 25–30 minuter eller tills de har fått färg och är mjuka. Det är bra att röra om grönsakerna med jämna mellanrum när de är i ugnen så de får en jämn yta.