Groddar av bovete
Ingredienser
Cirka 4 dl
1 dl
helt bovete
Till groddningen
1
rymlig glasburk
1 bit
genomsläppligt tyg
1
gummiband
Bricka eller tallrik med kant
Så gör du
- Spola bovetet med kokande vatten i en sil för att avlägsna ett ämne som heter fagopyrin. Blötlägg därefter bovetet i rikligt med kallt vatten över natten.
- Häll av vattnet från bovetegrynen och placera dem i en rymlig glasburk. Fäst en tygbit med ett gummiband kring burkhalsen och spola grynen med kallt vatten några gånger. Om du har en groddburk kan du använda den.
- Häll bort allt sköljvatten och placera burken upp och ner mot kanten på en bricka i rumstemperatur, så att den står snett och överflödigt vatten kan rinna ur burken.
- Skölj grynen cirka 3 gånger varje dag tills det bildas cirka 1 cm långa svansar på bovetegrynen. Det tar ungefär 2 dagar.
- Förvara därefter groddarna i kylskåp och konsumera inom 3–4 dagar.