Grön sommarsoppa
Ingredienser
4–6 portioner
8
små nypotatisar eller ungefär 4 större potatisar, tvättade eller skalade
1
blomkålshuvud
1
broccolihuvud
100 g
gröna bönor eller 100 g sockerärter
1
fänkål
Några nävar
grovt hackad färsk spenat
1 l
ekologisk grönsaksbuljong
5 dl
helmjölk
1 dl
grädde
1 msk
vetemjöl
Salt, peppar
En nypa
Socker
Hackad bladpersilja och dill
Rivet citronskal
Örtolja
½ dl
olivolja
½
vitlöksklyfta
Rivet citronskal
Blandade färska örter
Så gör du
- Skala och skär potatisen i mindre bitar. Bryt broccolin och blomkålen i små buketter.
- Täck grönsakerna med grönsaksbuljong i en kastrull. Koka sakta.
- När grönsakerna är nästan mjuka: lägg i bönor eller sockerärter, spenatblad, dill och persilja. Tillsätt mjölken. Låt soppan koka upp.
- Blanda mjöl med grädde, häll i soppan och låt koka upp under omrörning.
- Krydda med salt, peppar och lite socker. Riv över citronskal.
Örtolja
- Hacka vitlöken och örterna och blanda med oljan. Smaksätt med salt, svartpeppar och rivet citronskal.