Grönkålssallad med vispad mozzarella
Max 45 min
Ingredienser
2 portioner eller 4 som tillbehör
200 g
grönkål
3 msk
kallpressad rybsolja
2 msk
senap
1 msk
honung
Saften från en citron
Flingsalt
1 msk
olja
2 st
vitlöksklyftor
1 tsk
chiliflakes
2
kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
2–3
skivor torrt bröd (råg, vete eller en blandning)
1 st
äpple
2 st
stjälkar blekselleri
Vispad mozzarella
150 g
riven mozzarella (gärna inhemsk)
1 dl
crème fraiche (ju fetare desto bättre resultat)
Gör så här
- Skölj grönkålen och riv bort bladen från stjälken.
- Vispa ihop olja, senap, honung och citronsaft i en skål. Tillsätt grönkålen och massera in dressingen ordentligt. Strö över lite flingsalt och massera in saltet i grönkålen. Låt stå.
- Värm olja i en panna. Krossa vitlöksklyftorna och stek i oljan. Tillsätt chili och timjan. Riv brödet i bitar och tillsätt i pannan. Rosta på medelhög värme tills bröden får fin yta och blir krispiga i kanten.
- Vispad mozzarella: Mixa den rivna mozzarellan med crème fraiche i en matberedare eller med stavmixer. Blandningen är klar när den är slät och lite fluffig. Smaka av med salt vid behov.
- Skiva äpple och selleri tunt med en kniv eller mandolin.
- Komponera salladen på en stor tallrik genom att börja med en klick vispad mozzarella i mitten. Placera grönkålen runt omkring och toppa med äpple, selleri och brödkrutonger. Ringla över lite olja och servera som middagssallad, förrätt eller som tillbehör till måltiden. Rädisor passar också bra att dippa i osten.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård – mat från egen odling året om.