Gröt på hel havre & kanelstekta äpplen
Ingredienser
2 portioner
Gröt
2 dl
hel havre
4 dl
vatten
3 dl
hel mjölk
1
kanelstång
1 liten nypa
salt
Kanelstekta äpplen
1–2
inhemska äpplen
2 msk
smör
½–1 tsk
kanel
½–1 msk
honung
Gröt
- Skölj havren. Lägg hela havregrynen i blöt i cirka 8 timmar eller under natten.
- Sila av blötläggningsvattnet men spara cirka 4 dl för kokningen. Häll de hela havregrynen i en kastrull med blötläggningsvatten, mjölk och kanelstång.
- Koka gröten på låg värme i cirka 45 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
- Salta gröten i slutändan. Servera med kanelstekta äpplen.
Kanelstekta äpplen
- Kärna ur äpplen och skär i klyftor.
- Stek äpplen i en stekpanna med smöret på medelvärme tills äpplen mjuknat lite.
- Tillsätt kanel och honung mot slutet. Servera till gröten.