Grundrecept på surdeg
Över 60 min
Ingredienser
ekologiskt rågmjöl
vetemjöl
vatten
Så gör du:
- Dag 1: Blanda 1/2 dl ljummet vatten med 1/2 dl ekologiskt rågmjöl i en rymlig, ren glasburk. Vispa om ordentligt med en gaffel. Lägg locket löst på burken och ställ på ett varmt ställe i ett dygn (till exempel nära ett värmeelement eller på ett ställe med golvvärme).
- Dag 2: Tillsätt samma mängd mjöl och vatten som föregående dag, vispa om ordentligt och ställ tillbaka på den varma platsen i ett dygn. Upprepa denna matning dag 3 och 4. Surdegen kommer att börja visa tecken på aktivitet i form av bubblor och skum om den fått tillräckligt med värme och näring.
- Dag 5: Ta 1/2 dl av surdegen i en ny ren glasburk och tillsätt 1 dl vatten och 1 dl vetemjöl. Så här matas surdegen framöver. Ställ burken tillbaka på det varma stället i ett dygn. Upprepa detta följande dag (dag 6), och dagen efter det kan du baka med surdegen. Kom ihåg att lämna kvar en liten del av din surdeg att förvara i kylen så du kan fortsätta använda den.