Grundrecept på surdeg
Ingredienser
ekologiskt rågmjöl
vetemjöl
vatten
Gör så här:
- Dag 1: Blanda ½ dl ljummet vatten med ½ dl ekologiskt rågmjöl i en rymlig, ren glasburk. Vispa om ordentligt med en gaffel. Lägg locket löst på burken och ställ på ett varmt ställe i ett dygn (till exempel nära ett värmeelement eller på ett ställe med golvvärme).
- Dag 2: Tillsätt samma mängd mjöl och vatten som föregående dag, vispa om ordentligt och ställ tillbaka på den varma platsen i ett dygn. Upprepa denna matning dag 3 och 4. Surdegen kommer att börja visa tecken på aktivitet i form av bubblor och skum om den fått tillräckligt med värme och näring.
- Dag 5: Ta ½ dl av surdegen i en ny ren glasburk och tillsätt 1 dl vatten och 1 dl vetemjöl. Så här matas surdegen framöver. Ställ burken tillbaka på det varma stället i ett dygn. Upprepa detta följande dag (dag 6), och dagen efter det kan du baka med surdegen. Kom ihåg att lämna kvar en liten del av din surdeg att förvara i kylen så du kan fortsätta använda den.
![Grundrecept på surdeg](/uploads/_1200x1640_crop_center-center_82_line/surdeg-grundrecept-w.jpg 1200w, /uploads/_992x1356_crop_center-center_82_line/surdeg-grundrecept-w.jpg 992w, /uploads/_768x1050_crop_center-center_60_line/surdeg-grundrecept-w.jpg 768w, /uploads/_1536x2100_crop_center-center_45_line/surdeg-grundrecept-w.jpg 1536w, /uploads/_576x787_crop_center-center_60_line/surdeg-grundrecept-w.jpg 576w, /uploads/_1152x1575_crop_center-center_45_line/surdeg-grundrecept-w.jpg 1152w)