Gryta med ärter
Ingredienser
6
potatisar
4
morötter
2 dl
förbehandlade torkade gula ärter eller kikärter
1
gul lök
2
vitlöksklyftor
2 msk
rybsolja
1
kryddmått krossad mild chili
½ tsk
ingefära
2 tsk
garam masala (indisk kryddblandning)
½ tsk
salt
500 g
krossade tomater
Så gör du
- Skala och skiva potatis, morot och lök.
- Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök med chili, ingefära och garam masala i en kastrull i rybsolja.
- Tillsätt potatis och morot och häll över tomatkross och vatten så att det precis täcker. Lägg också i ärterna och låt koka 20–30 minuter. Salta grytan och smaka av. Grytan är klar när potatis och morötter är mjuka. Servera grytan med en klick crème fraiche.
Förbehandling av ärter: Lägg ärterna i blöt över natten. Mät upp ärter i en bunke och häll vatten över så att det täcker. Täck bunken och låt stå till nästa dag. Häll blötläggningsvattnet av ärterna och skölj dem. Häll över i en kastrull med vatten och låt ärterna koka i cirka 20 min. Häll sedan av för att koka dem klart i själva grytan. Den totala koktiden för gula blötlagda ärter är cirka 45 minuter.
Är det knappt om tiden, välj färdig kokta baljväxter.