Grytbröd med äpple
Ingredienser
Cirka 5 dl
speltsikt
4 dl
ekologiskt vetemjöl
1 tsk
torrjäst
1 ½ tsk
salt
3 ¾ dl
rumsvarmt vatten
150 g
rivet äpple
2 små
äpplen för dekoration
Mjöl för utbakning
Så gör du
- Rör ihop alla ingredienser och låt jäsa på dragfritt ställe i 8–10 timmar. Degen är ganska lös.
- Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen i cirka 20 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakplåtspapper och knåda inte men strö på mjöl så att degen inte är så klibbig.
- Lyft hela bakplåtspappret med degen in i den heta grytan och sätt i ett helt äpple som dekoration och lägg locket på (äpplet kommer att sjunka till botten av degen och bilda en liten grop). Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter.
- Ta bort locket och lägg det andra äpplet in i gropen och fortsätt att grädda i 20 minuter.
I det här receptet blandas ingredienserna snabbt ihop och jäser i en bunke exempelvis över natten. Efter cirka 8 timmar är degen färdig för gräddning i en gjutjärnsgryta. De rivna äpplena i degen gör brödet saftigt.
![Grytbröd med äpple](/uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/023_matkulturweb_190412_191912.jpg 992w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/023_matkulturweb_190412_191912.jpg 768w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/023_matkulturweb_190412_191912.jpg 576w)