Gyoza med griskött, svamp och grönsaker
Ingredienser
cirka 40 stycken
Dippsås:
1,5 dl
soja
1 msk
sesamolja
2 krm
chiliflakes
1
vårlök
koriander
Deg:
500 g
vetemjöl special
2,75 dl
kokande vatten
Fyllning:
400 g
köttfärs av gris
100 g
vitkål
3
vitlöksklyftor
3 cm
färsk ingefära
3
vårlökar
100 g
svamp
1
röd chili
½ dl
japansk soja
1 msk
sesamolja
1 tsk
peppar (vit eller svart)
1 tsk
salt
Dippsås:
- Finhacka vårlöken och koriandern. Blanda ihop dippsåsen och portionera upp i 4 små skålar.
Deg:
- Blanda mjölet med vatten och rör om med en träslev. När det svalnat så pass mycket att man kan knåda degen ska den knådas i 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
- Täck degen med en fuktig kökshandduk i en kvart och knåda sedan igen tills det är en jämn och fin degklump. Täck degen igen och låt stå i minst 30 minuter innan den kavlas ut.
Fyllning:
- Finriv vitlök och ingefära, hacka vårlöken, svampen och chilin smått och riv vitkålen. Rör ihop allting med köttfärsen. Blanda ner soja, sesamolja, salt och peppar. Låt stå en kvart i kylen.
Gyoza:
- Dela degen i 40 bitar och täck bitarna med en fuktig kökshandduk. Ta en degbit och kavla ut den så rund och tunn som möjligt. Lägg en sked av fyllningen i mitten och fukta den övre halvan av degkanten med kallt vatten. Vik ihop den till av halvcirkel tryck till endast i mitten av kanten så degen fortfarande är öppen mot skarvarna. Börja från den just tilltryckta mitten och vik små veck med degen mot mitten av gyozan och jobba dig utåt tills degen tar slut. Lägg gyozan på ett bakplåtspapper för att undvika att den fastnar i bänken medan resten görs.
- Hetta upp en stekpanna med sesamolja och stek högst 10 gyoza åt gången. Stek dem i cirka 7 minuter tills de har fin stekyta och lägg därefter i 1,5 dl vatten och täck med lock. Ånga dem i 7 minuter till och ta därefter bort locket. Låt vattnet koka bort och när pannan är torr läggs 1 msk sesamolja till. Rör på gyozan så de inte fastnar i botten av stekpannan och låt steka tills de igen har en krispig botten.