Hallon-tjinuskitårta
Över 60 min
Ingredienser
Tårtbotten
4
ägg
2 dl
socker
2 1/4 dl
vetemjöl
Pensling
2 dl
mjölk
1 tsk
vaniljsocker
Fyllning
2 dl
hallonsylt
200 g
kvarg
1 dl
grädde
Tjinuski
2 dl
farinsocker
2 dl
grädde
Dekoration
3 dl
grädde
mandelspån
färska hallon
Gör så här
- Smörj en kakform (cirka 24 cm) och lägg en bit bakplåtspapper på bottnen. Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt, cirka 4 minuter. Sikta i vetemjölet och vänd i försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter. Låt svalna och dela i tre skivor.
- Vispa 1 dl grädde och blanda i kvarg och hälften av sylten.
- Pensla nedersta lagret av tårtan med mjölk-vaniljsockerblanding, och bred över hälften av kvarstående sylten. Bred sedan över cirka en tredjedel av fyllningen. Repetera stegen med nästa lager. Pensla också det översta lagret, men lämna bort fyllningen. Sprid resten av fyllningen jämt runt sidorna på tårtan.
- Koka upp grädde och farinsocker, och låt småkoka 10–15 minuter. Häll en droppe tjinuski i ett glas kallt vatten: tjinuskin är klar då den håller sin form och inte späds ut i vattnet. Låt tjinuskin svalna en aning, och häll sedan försiktigt över tårtan. Låt svalna.
- Dekorera kakan med vispgrädde, mandelspån och några färska hallon