Hallonstrutar
Ingredienser
12 stycken
Strutar
2
äggvitor
1 dl
florsocker
1 dl
siktat speltmjöl
50 g
smält smör
Hallonglass
3 dl
vispgrädde
3
ägg
3/4 dl
florsocker
300 g
hallon
Strutar
- Klipp ut en cirkel ur en bit kartong att ha som mall. Gör cirkeln ungefär 14 cm i diameter.
- Vispa samman äggvitan och sockret. Blanda ner speltmjölet till en slät smet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt. Använd mallen, rita svagt med blyertspenna på bakplåtspappret. Klicka ut smeten i cirklar inom mallen. Bred ut rätt tunt.
- Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 4 minuter.
- Lösgör varje rundel och vik till en strut. Sätt ner i ett smalt glas för att svalna.
- Tips! Grädda bara några i gången så du hinner snurra strutarna innan de stelnar. Om så skulle ske, sätt in dem i ugnen för 1–2 minuter så mjuknar de åter.
Hallonglass
- Vispa grädden. Tillsätt äggen och florsockret och vispa i ytterligare någon minut. Tillsätt hallonen och rör om. Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen. Rör om då och då under de första timmarna för en jämnare konsistens.
- För enkelhetens skull används det hela ägg i detta recept. Du kan också göra en mer traditionell glass genom att bara använda gulorna på äggen. Ytterligare en annan variant är att dela på gulan och vitan och vispa vitan till ett hårt skum och vända ner i den färdiga glassmeten tillsammans med hallonen. Pröva dig fram till bästa resultat.
Prisuträkning, 2013: 12 st, 0,58 euro/st, med egna bär 0,36 euro/st