Havrebröd
Över 60 min
Ingredienser
2 bröd
1 påse
torrjäst, eller 25 g färskjäst
3 1/2 dl
vatten
3 msk
linfrön
3 msk
sesamfrön
2 msk
rybsolja
1 tsk
salt
2 dl
havreflingor
1 dl
jästbrödsmjöl
4–5 dl
vetemjöl
lin- och sesamfrön för dekorering
Så gör du
- Blanda ihop jäst, vatten, frön, olja och salt i en stor bunke. Rör ner havreflingor, fullkornsvetemjöl och det mesta av vetemjölet, men spara cirka 1 dl till senare.
- Knåda degen i 10–15 minuter tills den blivit slät och inte längre känns kladdig. Om degen verkar för kladdig kan du lägga i det resterande vetemjölet medan du knådar. Täck degen med en bakduk och låt jäsa minst 30 minuter.
- Ta degen ur skålen och dela i två lika stora bitar. Platta ut bitarna för att klämma ut de största luftbubblorna. Vik in två sidor mot mitten, så att du får en rektangel med två rundade ändor. Rulla sedan ihop brödet från den övre ändan neråt.
- Placera bröden med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
- Pensla eller spreja bröden lätt med vatten, strö över mera lin- och sesamfrön. Om du vill kan du försiktigt skära ett eller flera snitt på toppen. Använd då en liten vass kniv, och håll den i 45 graders vinkel. Skär ungefär 1 cm djupt.
- Grädda brödet i mitten av ugnen i 30–40 minuter. Om bröden får för mycket färg kan du sänka värmen till 200 grader under gräddningen. Bröden är färdiga när det låter ihåligt då man knackar mot brödets botten. Ta ut och låt svalna på ett galler.