Havretårta med apelsin och bär
Ingredienser
12–15 portioner
Havrebotten, 3 st
100 g
smör
1 dl
socker
½ dl
honung
2
ägg
4 dl
(glutenfria) havregryn
2 msk
ljus glutenfri mjölblandning
1 tsk
bakpulver
Fyllning
4 dl
vispgrädde
400 g
turkisk yoghurt
3 msk
socker
2 tsk
vaniljsocker
½
apelsin, skalet rivet
Cirka 2,5 dl
svartvinbärssylt
200 g
frysta bär (till exempel vinbär och hallon)
Dekoration
Sockrat apelsinskal
Sockrade tranbär
Krossade maränger
Apelsinskivor
Sockrade apelsinskal
1
apelsin
½ dl
vatten
½ dl
socker
Sockrade tranbär
100 g
tranbär
1
äggvita
Cirka 2 dl
florsocker
Så gör du
- Tillred först bottnarna. Sätt ugnen på 200 grader. Skriv ut eller rita en M-schablon på ett ark i storlek A3.
- Smält smöret. Blanda i socker, honung och ägg. I en annan skål blandar du havregryn, mjölblandning och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i det smälta smöret och rör ihop till en smet.
- Dela smeten i tre lika stora delar. Lägg M-schablonen under bakplåtspapperet och klicka ut ett tunt lager av 1/3 av smeten enligt M-schablonen, använd en liten kniv eller fuktade fingrar. Dra fram schablonen och upprepa med de två återstående delarna av smeten.
- Grädda bottnarna i cirka 7 minuter, eller tills kanterna är gräddade. Låt bottnarna svalna, så att formen bibehålls. Bottnarna förvaras i rumstemperatur tills de får sin fyllning.
Fyllning
- Rör ner socker, vaniljsocker och rivet apelsinskal i yoghurten. Vispa grädden och rör ner den i yoghurten.
- Lyft en av de färdiga M-bottnarna till ett serveringsfat. Spritsa 1/3 av fyllningen i små klickar längs de yttre kanterna och över de tjockare delarna av bottnen. Fyll de tomma utrymmena med svartvinbärssylt. Strö över frysta bär.
- Lägg den andra bottnen ovanpå fyllningen och upprepa enligt punkt 2 ovanför. Lägg den tredje bottnen ovanpå det andra lagret. Spritsa fyllningen som ett pärlband längs de yttre kanterna.
- Dekorera kakan med till exempel tunna apelsinskivor, sockrade apelsinskal, sockrade tranbär och marängkross.
- Kakan kan serveras genast, då tårtbottnarna är krispiga, eller senare, då bottnarna är lite mjuka. Den färdiga kakan förvaras i kylskåp.
Sockrade apelsinskal
- Tvätta apelsinen och dra långa, tunna remsor av skalet med en skalkniv.
- Skär apelsinskalet i långa strimlor.
- Koka upp socker och vatten, lägg i apelsinskalet, låt koka i cirka 5 minuter. Separera apelsinstrimlorna och låt torka på ett bakplåtspapper under natten. Använd som dekoration.
Sockrade tranbär
- Om du använder frysta bär, låt dem tina lite.
- Separera äggvitan och vispa upp den lätt.
- Mät upp florsockret i en separat skål.
- Doppa bären i äggvitan och rulla dem efter det i florsockret.
- Låt bären torka en stund och rulla dem i sockret en gång till. Använd som dekoration eller ät dem som godis.