Helgrillad gös med algoli
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
1 stor
hel rensad gös
1–2 msk
salt
1/2
citron
3 klyftor
vitlök
olja
ett knippe
valfria strandväxter eller örter, exempelvis havssälting, harsyra, gåsört, persilja, rosmarin, dragon, timjan
Algoli
1
1 ägg
1 tsk
1 tsk vinäger
1 tsk
1 tsk senap
½ tsk
salt
2 1/2 dl
rybsolja
1 klyfta
vitlök
ca 1 dl
rörhinna/tarmalg
Grillad gös
- Fjälla fisken och gnid in den med salt.
- Pressa vitlöksklyftorna med en kniv. Skiva citronen. Fyll fisken med krossade vitlöksklyftor, citronskivor och örter. Gnid in fisken i lite olja.
- Tänd grillen och grilla på indirekt värme cirka 10–15 minuter per sida. Servera med grillad nykål, nypotatis och algoli.
Algoli
- Rengör rörhinnan genom att låta den ligga några minuter i lättsaltat färskvatten
- Knäck ägget i en mixerskål med höga kanter. Tillsätt vinäger, senap, salt och rybsolja.
- Ta en stavmixer och lägg den på botten av skålen. Mixa medan du långsamt drar upp staven tills du fått en krämig majonnäs. Kläm ur vattnet från algerna med handen och hacka grovt med en kniv. Tillsätt alger och vitlök i majonnäsen och mixa. Smaka av.