Hembakade pitabröd
Ingredienser
Cirka 8–10 bröd
3 dl
vatten
25 g
jäst
1 msk
socker (kan uteslutas)
1 ½ tsk
salt
Cirka 8 dl
vetemjöl
Så gör du
- Ställ ugnen på 175 grader.
- Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Häll över till en stor skål och rör ner jäst, socker och salt. Rör om så att jästen löser upp sig. Blanda i vetemjölet lite i gången och knåda till en mjuk deg som inte är klibbig. Låt degen jäsa i en degbunke eller under en bakduk i cirka en halvtimme.
- Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i 8–10 delar. Forma eller kavla till små runda, platta kakor. Låt pitabröden jäsa i 15 minuter på ett bakplåtspapper.
- Ställ in en plåt i ugnen för att den skall bli het. Ta ut den heta plåten ur ugnen och dra över bakplåtspappret med pitabröden på plåten. Grädda pitabröden i 15 minuter.