Hemlagad bondost
Ingredienser
2 l
helmjölk
3
ägg
½ l
surmjölk (2,5 % fett)
1 tsk
salt
Så gör du
- Upphetta mjölken.
- Vispa sönder äggen och blanda med surmjölk och salt.
- Häll långsamt blandningen i den heta mjölken under omrörning när mjölken kokar.
- Koka sakta på svag värme i 3–5 minuter eller tills osten ystar sig. Vill du ha en fastare konsistens låter du det koka längre.
- När ostmassan är grovt grynig, lyft då kastrullen från spisen och låt stå 5–10 minuter.
- Lyft ostmassan med hålslev och lägg den i ett ostkar som beklätts med gasbinda.
- Vik gasbindan över osten och sätt locket på. Mera tyngd på locket = fastare ost, mindre tyngd = lösare ost.
- Ställ ostkaret i ett svalt utrymme över natten, gärna på ett fat så att vasslan kan rinna bort.