Hemlagade energistänger
Ingredienser
Cirka 20 stänger
3 dl
havreflingor
1 dl
speltmjöl
1 tsk
bakpulver
¼ tsk
salt
4 msk
hampafrön eller andra inhemska frön
1 dl
frystorkade bär, till exempel hallon
2
äggvitor (cirka 1 dl)
3 msk
rybsolja
3 msk
honung
Gör så här
- Värm ugnen till 180 grader. Blanda torra ingredienser i en skål. Smula sönder bären en aning så att det blir små bitar.
- Skilj äggulor från vitor och blanda ner äggvitorna i skålen med de torra ingredienserna. Rör ner rybsolja och honung och blanda till en jämn massa.
- Dela massan i två delar och tryck ut båda delarna till två rektanglar (cirka 10x20 cm) på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda cirka 15 minuter på ugnens mellersta fals. Stäng av ugnen och ta ut plåten. Skär direkt ut cirka 20 energistänger med en vass kniv, akta så att du inte bränner dig. Sätt tillbaka plåten i ugnen med ugnsluckan lite på glänt och låt kakorna torka i den varma ugnen ett par timmar eller längre.
De frystorkade bären kan bytas ut mot andra inhemska torkade bär eller torkat äpple skuret i små bitar.