Hjortstek med enbär
Ingredienser
1 kg
hjortstek (eller älgstek)
1 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 tsk
torkade enbär
1 flaska
mörkt öl
en skvätt
viltfond
1
rosmarinkvist
Sås
4 dl
steksky
2 msk
vetemjöl
2 dl
crème fraiche
1 tsk
soja
Krossade enbär
1 msk
smör
1 dl
vispgrädde
Salt
Peppar
Så gör du
- Krydda steken med salt, peppar och enbär. Bryn i stekpanna för en fin stekyta.
- Lägg steken i ugnsfast form och sätt i en stektermometer. Häll på öl och fond, tillsätt en rosmarinkvist och krossade enbär.
- Stek köttet i 125 graders ugn tills köttet når en innertemperatur på 62 grader.
- Ta ut köttet och låt det vila inlindat i folie i cirka 15 minuter.
- Gör såsen. Sila över skyn i en kastrull. Vispa i mjölet utrört i lite kallt vatten. Rör i soja, crème fraiche och krossade enbär.
- Låt såsen koka i cirka 5 minuter, smaksätt eventuellt med gin.
- Skiva upp köttet. Servera med rårörda lingon.