Hjortstek med enbär
Ingredienser
1 kg
hjortstek (eller älgstek)
1 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 tsk
torkade enbär
1 flaska
mörkt öl
en skvätt
viltfond
1
rosmarinkvist
Sås
4 dl
steksky
2 msk
vetemjöl
2 dl
crème fraiche
1 tsk
soja
Krossade enbär
1 msk
smör
1 dl
vispgrädde
Salt
Peppar
Så gör du
- Krydda steken med salt, peppar och enbär. Bryn i stekpanna för en fin stekyta.
- Lägg steken i ugnsfast form och sätt i en stektermometer. Häll på öl och fond, tillsätt en rosmarinkvist och krossade enbär.
- Stek köttet i 125 graders ugn tills köttet når en innertemperatur på 62 grader.
- Ta ut köttet och låt det vila inlindat i folie i cirka 15 minuter.
- Gör såsen. Sila över skyn i en kastrull. Vispa i mjölet utrört i lite kallt vatten. Rör i soja, crème fraiche och krossade enbär.
- Låt såsen koka i cirka 5 minuter, smaksätt eventuellt med gin.
- Skiva upp köttet. Servera med rårörda lingon.
![Hjortstek med enbär](/uploads/_1200x1800_crop_center-center_82_line/20_D2A0048-copy.jpg 1200w, /uploads/_2400x3600_crop_center-center_61_line/20_D2A0048-copy.jpg 2400w, /uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/20_D2A0048-copy.jpg 992w, /uploads/_1984x2976_crop_center-center_61_line/20_D2A0048-copy.jpg 1984w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/20_D2A0048-copy.jpg 768w, /uploads/_1536x2304_crop_center-center_45_line/20_D2A0048-copy.jpg 1536w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/20_D2A0048-copy.jpg 576w, /uploads/_1152x1728_crop_center-center_45_line/20_D2A0048-copy.jpg 1152w)