Hjortvorschmack med ugnspotatis, saltgurka, rödbeta och smetana
Ingredienser
4–6 portioner
500 g
färdigt långkokt hjortkött av bog eller malet kött
1 klick
smör
Cirka 80 g
matjessillfiléer
3–4 st
ansjovisfiléer
2
gula lökar
1-2 dl
vatten
(1/3 dl köttbuljongstärning)
2 msk
tomatpuré
2 st
vitlöksklyftor
2 dl
grädde
Vitpeppar
Tillbehör
Smetana
Saltgurka
Rödbeta
Så gör du
- Värm ugnen till 220 grader. Baka ugnspotatisarna i cirka en timme.
- Finhacka löken och vitlöken och bryn i smör i en gryta.
- Om du använder färdigt tillagat hjortkött ska det finhackas eller köras i en köttkvarn. Malet kött: Tillsätt köttet i grytan och bryn tills det är genomstekt.
- Tillsätt sillen och ansjovisen, tomatpurén, en skvätt vatten och köttbuljongen. Krydda med vitpeppar enligt smak.
- Häll i grädden och låt sjuda i cirka 30 minuter. Kör blandningen med en stavmixer en aning.
- När vorschmacken är färdig ska den vara fast i konsistensen och det ska gå att forma bollar av den utan att de faller sönder på tallriken. Servera med ugnsbakad potatis, saltgurka, rödbeta och smetana.