Höstig älgkalops med skogssvamp & pressad potatis
Ingredienser
6 portioner
800 g
älgkött, till exempel av bog eller stek
2
gula lökar
3
morötter
1 bit
palsternacka
5 st
vitlöksklyftor
3 msk
speltmjöl
25 g
smör
2
lagerblad
5
svartpepparkorn, krossade
5
kryddpepparkorn
5
krossade enbär
2 msk
kalv-, ox- eller viltfond
1⁄2 tsk
salt
Salt, peppar
Valfri skogssvamp
Smör
Pressad potatis
Så gör du
- Putsa köttet från eventuella hinnor. Skär köttet i jämnstora grytbitar, cirka 3–4 centimeter. Salta och peppra grytbitarna och doppa varje grytbit i speltmjöl. Skaka bort överflödigt mjöl.
- Skala lök, morötter och palsternacka. Skiva morötterna och palsternackan och skär löken i klyftor. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
- Hetta upp smör i en gryta och lägg ner ett par köttbitar åt gången och bryn dem under omrörning. Ta upp och lägg i nya köttbitar.
- Lägg ner lök, morötter, palsternacka, vitlöksklyftor och stekta köttbitar. När alla ingredienser är brynta tillsätts så pass mycket vatten att köttet precis täcks. Tillsätt lagerblad, kalvfond, svartpeppar, hela kryddpepparkorn och krossade enbär.
- Sänk värmen och lägg på lock. Låt kalopsen sjuda under lock i 1 1⁄2–2 timmar. Kontrollera om köttet ör mört, om inte låt koka ytterligare. Tillsätt eventuellt mer morotsskivor mot slutet, för att få några morotsbitar med lite tuggmotstånd.
- Smaka av med salt och peppar. Servera med smörstekta svampar och pressad potatis.