Inbakad äppelpaj
Max 60 min
Ingredienser
6 st
äpplen ca 500 gram
1 tsk
kanel
175 gram
smör eller margarin
1 dl
sirap
3 dl
havreflingor
1 1/2 dl
speltmjöl eller vetemjöl
1 tsk
kardemumma
1 tsk
bakpulver
2 krm
salt (kan uteslutas)
1 1/2 dl
socker
Gör så här
- Ta fram en pajform. Skölj äpplen och ta ur kärnhuset. Skär i klyftor.
- Placera på lättsmord pajforms botten, pudra kanel över äpplen. Ifall du använder sura vinteräpplen kan du i det här skedet strö över 2 msk socker. Om äpplen är mogna (fallfrukt) behövs det sällan extra socker.
- Smält smöret/ margarin i en liten kastrull eller i ett mikrosäkert kärl. Rör ner sirap.
- Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Slå ihop torra ingredienserna med den varma smör-sirapblandningen och bred ut som ett täcke över de smaksatta äppelklyftorna.
- Grädda i 175 graders ugnsvärme cirka 30 minuter.
- Servera pajen som den är eller med vaniljsås eller en kula vaniljglass.