Inlagd gädda
Över 60 min
Ingredienser
Buljong
1 l
vatten
1
kålrot
1
morot
1
gul lök
Fiskspad
1
hel rensad gädda (ca 1,5 kg)
2 ½ dl
vitt vin
50 g
smör
Ett knippe
persilja och timjan
3
lagerblad
2 tsk
salt
Inläggning
lagerblad
torkad eller färsk timjan
torkad eller färsk dragon
nejlika
chili
salt
1 knivsudd
muskot
rybsolja
Så gör du
- Börja med att koka en så kallad kort spad, det vill säga en buljong som kokas under relativt kort tid, cirka 30 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt kålrot, morot och lök som skärts i grova bitar. Koka cirka 30 min.
- Tillsätt gäddan i buljongen tillsammans med vin, smör, örter och salt och låt fisken sjuda på svag värme cirka 20 minuter.
- Ta upp fisken och låt den kallna. Rensa köttet från skinn och ben. Sila buljongen och använd i en god sås (eller frys ner för senare användning).
- Förbered inläggningen genom att varva fisk och örter i en glasburk. Börja med ett lager fisk och tillsätt ett lagerblad, timjan, dragon, 1–2 nejlikor, en skiva chili och lite salt. Upprepa sedan processen med nästa lager tills burken är fylld. Avsluta med att strö en knivsudd muskot över fisken och fyll burken med olja. Låt stå i 2–3 veckor (i kylskåp) innan den avnjuts som komponent på ett smörgåsbord.