Inlagda grönsaker
Max 30 min
Ingredienser
Cirka 500 g
grönsaker, till exempel morot, lök, polkabeta och zucchini
1-2-3-lag
1 dl
ättika
2 dl
socker
3 dl
vatten
Smaksättning
Till exempel 1 lagerblad, ½ msk senapsfrön, 1 tsk fänkålsfrön eller en bit pepparrot
Gör så här
- Skala och skiva grönsakerna tunt.
- Varva grönsakerna och eventuell smaksättning i en ren, steriliserad glasburk.
- Koka upp lagen och häll den varma lagen över grönsakerna så att de täcks. Slut locket.
- Förvara svalt eller kallt, som varmast 10 grader.
Ta vara på en del av sommarskörden genom att lägga in grönsakerna i ättikslag. De passar fint att servera som tillbehör eller hacka smått för att vändas ner i en kall sås. Lagen räcker till en medelstor burk, cirka 1 liter. Om du föredrar större bitar eller skivor av rotfrukter, kan de kokas lätt före inläggning.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård – mat från egen odling året om.