Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås
Ingredienser
4
medelstora mogna päron
6
plommon, halverade och urkärnade
1
slutbar ren glasburk eller skål
Lag
1
vaniljstång
8 dl
vatten
2
stjärnanis
1
kanelstång
5 dl
strösocker
Saltkaramellsås
Cirka 2 dl
muscovadosocker
75 g
smör
1 dl
vispgrädde
1 tsk
flingsalt
1 dl hackade pekannötter (kan uteslutas)
Så gör du
- Dela vaniljstången på längden. Koka upp vattnet med vaniljstång, stjärnanis, kanelstång och socker i en rymlig kastrull. Låt koka i 10 minuter.
- Skala päronen försiktigt så att de får jämna sidor. Halvera och kärna ur plommonen.
- Lägg päronen i lagen och sjud 1–2 minuter. Lägg plommonen och päronen i en värmetålig skål eller glasburk. Häll över den varma lagen. Låt dra minst ett par timmar tills frukten svalnat. Gärna över natten.
- Lägg upp frukten på fyra fat. Ringla på av sockerlagen och servera med varm saltkaramellsås och en klick glass eller grädde.
Saltkaramellsås
- Blanda smör och socker i en kastrull. Låt smälta samman på svag värme under omrörning.
- Rör ner grädden. Koka upp och låt småkoka i cirka 5 minuter. Tillsätt salt.