Jordärtskockssoppa med päroncider
Ingredienser
6 portioner
1 msk
olivolja
2
schalottenlökar, en gul lök eller cirka ½ purjolök
2
vitlöksklyftor
Cirka 2 cm
färsk ingefära
800 g
jordärtskocka
3
mogna päron, skalade och urkärnade
1 l
grönsaksbuljong (värm buljongen färdig i en annan kastrull)
Salt, peppar
1 ½ dl
grädde eller crème fraîche (kan uteslutas)
2 dl
inhemsk päroncider (med eller utan alkohol)
1
citron för att förhindra missfärgningen av jordärtskockorna vid skalningsskedet
Dekoration
1
päron
1 tsk
smör
Så gör du
- Häll upp vatten i en stor skål och pressa i citronsaft och lämna citronbitarna i vattnet.
- Skala jordärtskockorna och lägg dem i citronvattnet. Skala päronen och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran.
- Värm olivolja i en kastrull och sätt i löken och vitlöken. Fräs en stund tills löken blivit mjuk, men inte fått färg.
- Skär jordärtskockorna och päronen i mindre bitar och lägg i kastrullen. Fräs en stund och häll på grönsaksbuljongen. Koka i cirka 20–30 minuter, eller tills jordärtskockorna är mjuka.
- Häll i grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Dekoration
- Skär päronet tunt på längden.
- Stek det snabbt i smör så det får en gyllenbrun färg.
Servering
- Häll upp soppa i soppskålar. Lägg en skiva stekt päron på varje soppa och häll på en skvätt päroncider.