Jordgubbssylt
Ingredienser
Cirka 1 liter sylt
2 kg
jordgubbar
1 kg
socker / 1,2 l
½ tsk
natriumbensoat
½ tsk
kaliumsorbat
Så gör du
- Undvik i det längsta att skölja bären, om så behövs, doppa dem snabb i kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av på hushållspapper.
- Rensa bären väl, ta bort skaft och dåliga bär.
- Varva bär och socker i en stor kastrull, så att de börjar safta sig, gärna över natten.
- Koka upp bärmassan långsamt på svag värme och låt det sakta koka i 10–20 minuter. Skaka grytan, försöka att undvika att röra om eftersom bären då krossas. Ta grytan från värmen och låt den vila några minuter.
- Samla ihop skummet och ta bort det med en hålslev. Rör sedan ut konserveringsmedlet i lite av sylten och rör ner det tillbaka.
- Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Sylten skall fyllas ända upp till kanten. Tillslut med varma skruvlock. Lägg etikett på och förvara sylten svalt.