Julig kryddkaka med lingon
Ingredienser
100 g
smör
2 dl
muscovadosocker
2
ägg
1 dl
gräddfil eller surmjölk
1 dl
rårörda lingon
3 dl
vetemjöl eller speltsikt
1 msk
kanel
1 tsk
malda kryddnejlikor
1 tsk
ingefära
1 tsk
kardemumma
1 tsk
bikarbonat (soda)
Så gör du
- Smörj och bröa en form.
- Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
- Knäck i äggen, ett i taget, och rör om ordentligt.
- Rör i gräddfil och lingon och sedan mjölet blandat med kryddorna (häll i en skvätt mjölk om smeten känns för tjock).
- Häll smeten i formen och grädda i 175 graders ugn i 55 minuter.
Dekoration
- Rör florsocker och vatten till en krämig blandning.
- Häll över den avkylda kakan så att det rinner över på sidorna.
- Rulla frysta lingon i florsocker och lägg ovanpå kakan.