Julpaj med plommon
Ingredienser
125 g
smör
½ dl
socker
1
ägg
2 ½ dl
vetemjöl
1 ½ tsk
bakpulver
1 msk
mjölk
Fyllning
1 påse (227 g)
torkade, kärnfria plommon
1 ½ dl
apelsinjuice
2
ägg
2/3 dl
socker
1 burk
crème fraiche
75 g
hackad eller flagad mandel
Så gör du
- Rör smör och socker vitt och poröst. Vispa ner ägget i smeten. Rör ner de torra ingredienserna och till sist mjölken i degen.
- Bekläd en pajform som har diametern 27 cm med degen.
- Gör fyllningen. Klipp plommonen i bitar och koka i apelsinjuice tills de är mjuka.
- Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt i skummet crème fraiche och mandel. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och häll den i pajformen.
- Grädda i 200 graders ugn i 25–30 minuter.
- Servera pajen som ljummen, eventuellt med vispad grädde som smaksatts med lite konjak eller några matskedar apelsinjuice.