Kalakukko
Ingredienser
1 kg
fisk, exempelvis abborre, mujka, lake
200 g
bacon
½–1 msk
salt
Skal
½ l
vatten
15 dl
rågmjöl
4 dl
vetemjöl
50 g
smör eller margarin
1 tsk
salt
Så gör du
- Blanda ihop en stadig deg, arbeta den länge och väl, så blir den seg.
- Kavla den till en oval platta som är tjockare i mitten än vad kanterna är. Skär eventuellt fisken i mindre bitar och skär bacon i tunna skivor. Rada fisk, bacon växelvis mitt på degplattan och salta lite emellan.
- Fukta degkanterna och lyft dem mot mitten och nyp i hop dem så att degen stängs till ordentligt. Släta degen med våta händer och ställ i ugnen i 250 grader. Låt den vara i ugnen i fem timmar.
- Sänk temperaturen efter två timmar och pensla med fett. Om man vill ha kukkon mjuk lindas den in i aluminiumfolie de sista timmarna. Linda in kukkon i bakduk efter gräddningen.