Kåldolmar
Ingredienser
cirka 20 stycken
1
kålhuvud, cirka 2 kg
vatten
1 msk
salt
Fyllning:
1 stor
lök
1 msk
smör eller olja
1 ½ dl
pärlkorn
4 dl
vatten, gärna kokvatten från kålen
400 gram
köttfärs
1
ägg
ca ½ liter
kål, kokt och finskuren
½ tsk
salt
½ tsk
krossad svartpeppar
1 msk
mejram
Till stekningen:
2 msk
smör
2 msk
sirap
1 dl
buljong
Så gör du:
- Gröp ur stamdelen på kålhuvudet. Placera hela huvudet i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och tillsätt salt. Låt koka tills de yttersta bladen börjar mjukna och lossna därefter de hela yttersta 20 mjuka bladen. Låt rinna av. Bred ut dem på ett stort skärbräde eller arbetsbordet. Spara kokvattnet.
Fyllningen:
- Koka kornpärlorna mjuka i kokspadet och låt dem rinna av.
- Finhacka löken och fräs i olja eller smör.
- Blanda samman köttfärsen, kryddorna, löken, kornet, ägget och den överblivna kokta kålen. Smaka av genom att göra ett stekprov på fyllningen.
- Lyft 2 msk av fyllningen på varje kålblad och vik ihop till ett tätt paket.
- Placera kåldolmarna på en smord ugnsfast form och klicka över lite smör och ringla över sirap. Grädda i 220 graders värme 10 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader. Ös under gräddningen med buljong. Om du vill kan du ännu ringla över en skvätt grädde. På så vis har du en skysås till kåldolmarna.
- Servera med god potatis och rårörda lingon.