Kalljästa morgonbröd
Över 60 min
Ingredienser
20 stycken
7 1/2 dl
kallt vatten
25 g
jäst
1 msk
salt
2 dl
rågmjöl
2 dl
speltmjöl eller grahamsmjöl
1 l
vetemjöl
1 dl
solrosfrön
Så gör du:
- Ta fram en stor bakbunke. Smula ner jästen och tillsätt vattnet. Vispa ner salt, rågmjöl och spelt- eller grahamsmjöl med en ballongvisp.
- Tillsätt vetemjölet och solrosfrön och rör om med en slev eller stor sked. Degen behöver inte knådas utan ska enbart röras till en tjock grötliknande deg.
- Täck med smör- eller bakplåtspapper och en bakduk. Ställ i kylskåpet och låt kalljäsa över natten eller upp till ett dygn.
- Knäpp på ugnen till 225 grader och ta fram degen ur kylskåpet. Ta fram två matskedar och klicka ut degen på plåt klädd med bakplåtspapper. Det blir två plåtar med semlor av degen. Strö över sesam-, lin eller solrosfrön på den klibbiga ytan. Grädda direkt i het ugn i cirka 20 minuter.