Kalljästa semlor
Ingredienser
25 g
jäst
5 dl
kallt vatten
2 dl
semlekross/flingor+kross
1 tsk
salt
2 msk
rybsolja
1 dl
rågmjöl
4 dl
speltmjöl
10
torkade aprikoser
Cirka 5 dl
vetemjöl
Så gör du
- Smula jästen i en degbunke. Rör ut jästen i vatten. Tillsätt semlekross, salt och olja.
- Rör ner rågmjöl och spelmjöl. Klipp aprikoserna i bitar och tillsätt i degbunken. Knåda in vetemjöl lite i taget tills degen känns smidig. Låt jäsa i kylskåp över natten.
- Ta ut degen och knåda ut den på ett mjölat bakbord. Dela degen i ungefär 20 bitar och forma till semlor. Låt jäsa i cirka 1 timme på plåt. Grädda ungefär 12 minuter i 225 grader.