Kalljästa zucchinibröd
Över 60 min
Ingredienser
8 bröd
10 g
jäst
2 1/2 dl
kallt vatten
2 dl
spelt- eller havreflingor
3/4–1 tsk
salt
1 msk
olja
ca 150 g
zucchini
ca 6 dl
vetemjöl
Så gör du:
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen har löst upp sig.
- Tillsätt flingor, salt och olja.
- Skala och riv zucchinin, rör ner i degen.
- Bland ner mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg som lossnar från degbunkens kant. (Knåda degen ordentligt eller använd en hushållsassistent.)
- Låt degen jäsa i cirka 1 timme under bakduk i rumstemperatur.
- Lägg upp degen på ett mjölat bakbord, dela den i åtta delar och forma till runda bröd.
- Lägg bröden på en bricka eller på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och ställ in i kylen över natten, eller i minst 8 timmar.
- Ta ut bröden och grädda i mitten av ugnen i 250 grader i cirka 12 minuter.